12 Eylül 2007 Çarşamba

Saksı Bitkileri Sinir Harbi Yapıyor

İsveç'li bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, saksı bitkilerinin sinir harbine yol açtığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, uzun süre salonda, oturma odasında, mutfakta veya işyerinde tutulan saksı bitkileri, dallanıp budaklanarak sinir bozuyor.

"Saksı Bitkileri Aslında Göründükleri Gibi Değil"
İsveç'teki Khamskefk Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, saksı bitkileri ile ilgili bilinmeyen gerçekleri oraya koydu. Saksıda yetişen bitkilerin, yerlerinin dar gelmesi bitkileri oldukça tatsızlaştırırken, ev sakinleri ise bitkilerden yayılan kimi semibriyonik çözüntülerin havaya karışması neticesinde sağlık sorunları yaşayabiliyor.
İlgili ev sahipleri, bitkilerini ışığın ideal geldiği bölgeye koyar ve ideal ölçüde sulama yaparken aslında sağlıklarını tehlikeye atıyorlar. Sorunlar bununla da kalmıyor. Durmaktan başka bir şey yapmayan saksı bitkileri, daralma, bayma, depresyon gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Uzmanlar, daralmanın en önemli problemlerden biri olduğuna işaret ederken, ev sahiplerinin oldukça dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor.



İş Yerinde Hüzün
İş yerlerindeki saksı bitkilerinin beraberinde getirdiği sorunlar ise çok daha çarpıcı. Kalabalık, geniş ve hareketli ofislerde bir köşede öylece duran saksı bitkilerinin en çok karşılaştığı sorun yalnızlık. Uzmanlar, yalnızlığın sadece insana mahsus olmadığını, saksı bitkilerinin aslında en yüce duyguların bitkisi olduğunu dile getirirken, bilgisayardan gelen ışıkların, florasan lambalarının, sürekli çalan telefonların ve kahve kokusunun saksı bitkileri üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Bir kenarda öylece duran ve hiç ilgilenilmeyen saksı bitkilerinin durumu konusunda ise, şimdilik bir önlem alınmış değil.
Konu ile ilgili görüşünü aldığımız medya çalışanları ise, iş yerlerindeki saksı bitkilerinin sinirlerini harap ettiğini ifade ederlerken, en "bomba" dedikoduların aslında saksı bitkilerinde olduğunu da sözlerine eklediler. Uzmanlar da, saksı bitkilerinin küçümsenmemesi gerektiğini, o yeşil yapraklı şeylerin yeni bir dünyaya açılan kapı niteliğinde olduğunu iddia ediyor. Araştırmanın sonuçlarından çok etkilenen ünlü yazar Cezmi Ersöz ise, çok duygulandığını, hemen saksı bitkileri hakkında bir kitap yazacağını açıkladı. Ersöz'ün yeni kitabı "şiirimsi bir üslupla yazlımış yumuşak serzenişlerden"oluşacak. Saksı bitkilerinin dramına da ışık tutacak olan bu eserin adı ise "Sen Saksımda Büyüyen Bir Yabani Ot Misali.." olacak.

Hiç yorum yok: