14 Eylül 2007 Cuma

Çin malı prezervatif krizi

Çin malı oyuncak, kumaş ve diş macunlarının sağlıksız olduğunun açıklanmasının ardından bu sefer de Çin malı prezervatifler endişe yarattı.

Düşük maliyete üretim yapan Çin Halk Cumhuriyeti, her alanda piyasayı ele geçirdi. Buna prezervatif sektörü de dahil. Ancak aslında ucuz olmasının ardında önemli bir sorun yatıyor: birçok ürün sağlıksız ve bozuk.

Yapılan araştırmalar bu sefer de prezervatiflerin sağlıksız ve bozuk olduğunu ortaya koydu. Zira, Çin malı prezervatifler hem korumuyor hem de cinsel yollarla bulaşan hastalıklara davetiye çıkarıyor. Çin nüfusunun bu yüzden çok arttığına dair iddialar var. Başta Amerika olmak üzere birçok ülkede ucuz olduğu için Çin yapımı prezervatif tercih edenler ise şokta. Hatta doğacak bebekleri düşünmeksizin Çin'e yollayacağını belirtenler bile var. Dünya Cinsel Sağlık Derneği yöneticisi James Black, Çin'in "sorumsuzluğunun" bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Black, "Birçok şey için artık çok geç" dedi.

"Kajun fıstığı da sağlıksız"
Çin ürünlerini piyasaya veren Kondomaki firması, mallarını geri çekme kararı aldı. Ancak bugüne kadar satılan ürünleri, "kullanılmış oldukları" gerekçesiyle geri almayı kabul etmiyor.
Çin Hükümeti ise, prezervatiflerle ilgili sorulara yanıt vermekten çekiniyor. Buna karşılık dün gerçekleştirilen bir basın toplantısında hükümet yetkilileri Amerika'nın ihraç ettiği kajun fıstıklarının da sağlıksız olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok: