12 Eylül 2007 Çarşamba

"İstanbul Trafiği"nin Canlı Olduğu Ortaya Çıktı

OHA İstanbul muhabirlerimizin özverili çalışmaları ve gizli kamera görüntüleri neticesinde, çarpıcı bir gerçek açığa çıktı: İstanbul trafiği gerçekten canlı. Ne zaman açılıp ne zaman tıkanacağı belli olmayan İstanbul trafiğinin ruh hallerine akıl sır erdirilemiyor. Uzmanlar, konunun psikiyatrlara devredilmesi gerektiği görüşünde.

Okulların açıldığı Pazartesi günü oldukça rahat olan büyükşehirin trafiği, bilinmeyen sebeplerden dolayı Salı günü adeta düğümlenmişti. Olağanüstü tıkanıklığın sebebinin Kadir Topbaş'a sorulmasının ardından valinin verdiği "Vallahi ben de bilmiyorum" cevabı ise dikkat çekmişti.

Trafiğin Halleri
Konu ile ilgili görüşünü aldığımız uzman psikolog Sami Şenyürek, İstanbul trafiğinin Borderline karakter bozukluğu taşıdığını belirtirken; psikiyatr Ayça Solmaz'a göre ise İstanbul trafiğinin esas sorunu Panik Atak. Kimi uzmanlar Anksiyete problemi üzerinde de dururken, şaşkına dönen sürücüler trafiği sadece "psikolojik deli" tabiriyle değerlendirmeyi tercih ediyor.

Yakın zaman önce yapılan bir çalışma ise, trafiğin dalgalı ruh hallerinin etkenleri üzerine yoğunlaşıyor. Nedeni üst düzey yetkililer tarafından bile anlaşılamayan yoğun trafiğin sebeplerinden birinin yüksek heyecan olduğu göze çarpıyor. Zira, istatistiklerin verileri, İstanbul trafiğinin en yoğun olduğu zamanların kimi değişik kültürel, sanatsal, siyasi ve ekonomik olayların başgöstermesiyle orantılı olduğunu gösteriyor. "Küresel Savaş Çağında İyimserlik" adını taşıyan 2007 İstanbul Bienali'nin ise İstanbul trafiğini heyecanlandırıp heyecanlandırmadığı merak konusu. Ajansımızın görüştüğü vatandaşlar ise "İymiserlik" üzerine yorum yapmaktan kaçındılar.

Yeni Bulgular Aydınlatıyor
İstanbul trafiğini kanlı ve canlı olduğu yönündeki ciddi kanıtlar, kimi soruları da beraberinde getiriyor. Çok kafası kızdığında zincirleme kazaları vatandaşlardan esirgemeyen İstanbul trafiğinin sorunları büyüteç altına alınacak. Bu bulguların ortaya çıkması, psikolog ve psikiyatrların da işlerini düzeltecek gibi görünüyor. Zira, İstanbul trafiğinin patalojisi her ne olursa olsun, kendini saklamaktan asla çekinmeyen belirisi depresyon. Uzmanlar, trafiğe; fazla canını sıkmamasını, milyonların hayatının ona bağlı olduğunu unutmamasını ve üzülünce çikolata yemesini öneriyor.

Hiç yorum yok: