13 Eylül 2007 Perşembe

İtalya'daki makarna yasağına Türkiye'den yanıt: komşu değiliz ama yemeğimizi paylaşırız

İtalya'da buğday fiyatlarında son dönemde görülen artış, makarna ve pizzanın anavatanı İtalya'da hazımsızlık yarattı. Türk yetkililerse İtalyanların üzülmemesi gerektiğini belirtti.

İtalyanlar, buğday fiyatlarındaki artışla birlikte yaklaşık yüzde 30 zamlanan makarna fiyatlarını boykot ediyor. Ancak, zorunlu diyete başlayan İtalyan halkı, pizza ve makarna dışında pek bir şey yemediği için gün geçtikçe erimeye başladı. Yetkililer böyle devam ederse bütün halkın anoreksi hastalığına yakalanacağından korkuyor. İtalyan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ise, halkın bir süreliğine sebat etmesi gerektiğini söylüyor.

İtalyanlara yardım Türkiye'den
İtalyan vatandaşları Bakanlığın kararını şikayet için sokaklara dökülürken, aç İtalyanlara yardım için ilk çağrı Türkiye'den geldi. Yakın zamanda Dışişleri Bakanı olan Ali Babacan yaptığı basın açıklamasında İtalyan halkının çektiği acıdan dolayı üzgün olduklarını belirtti. Babacan, "Komşuda pişer, onlara da düşer. İtalya belki bizim komşumuz değil ama sevdiğimiz bir ülke. Onların açlık çekmesi bizi üzüyor. O yüzden Ramazan ayı boyunca pişirilen her tencere yemekten bir tabak İtalya'ya gönderilecektir. Bu bizim boynumuzun borcudur" dedi.

Amaç Avrupa Birliği
Siyaset analizcisi Ruşen Çakır ise Ali Babacan'ın açıklaması hakkında yorum yaptı. Çakır, bu kararın doğrudan halkın açlığıyla bağdaştırılmaması gerektiğini, Avrupa Birliği müzakerelerinin tartışıldığı bugünlerde İtalya'ya yapılan yardımın "belli amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu" açıkladı.

Hiç yorum yok: