14 Eylül 2007 Cuma

Amişler Kudüs'e taşınıyor

Kasabalarını ziyaret eden bir gazeteciden Kudüs'ü öğrenen Amişler'in, Orta Doğu'ya yaptıkları gemi seyahati dün sona erdi.


Amerika ve Kanada'da küçük topluluklar halinde yaşayan, sade kıyafetleri ve modern aletleri kullanmayı reddetmeleriyle tanınan Amişler'in, yaklaşık üç ay önce başladıkları gemi seyahati dün Gazze'ye inmeleriyle son buldu.
OHA muhabirinin sorularını cevaplayan Kelly McGillis, Kudüs'e taşınacakları için çok mutlu olduklarını belirtti. McGillis "Kasabamıza bir gazeteci gelmişti. 'Orta Doğu' ismindeki bir yerde 'Kudüs' adında bir şehir olduğunu ve o şehirde Müslümanlarla Yahudilerin bir arada yaşadığını anlattı. Bu hikaye bizi çok etkiledi. İki din bir aradaysa kardeş gibi yaşıyorlar diye düşündük. Bizim de kökenlerimiz o topraklara kadar uzanıyor, neden biz de onlarla kardeş olmayalım diye düşündük" dedi.

"Sıcak" karşılama
Gemiden indiklerinde "diğer dinlerden kardeşleriyle" karşılaşmayı bekleyen Amişler, beklediklerini bulamadı. İsrail ve Filistinliler arasında yaşanan çatışmanın tam ortasında kalan Amişler, çevrede konumlanmış Birleşmiş Milletler askerlerinden yardım istedi. Birleşmiş Milletler, Amişlerin Amerika topraklarından ayrılmasından önce topluma yolculukları süresince yardım etme kararı almış, Kudüs'e yerleşmek isteyen bu halka yardımlarını esirgemeyeceğini belirtmişti.

Nasıl yaşayacaklar?
Uzmanlar, Amişlerin de gelmesiyle Kudüs'teki hayatın nasıl işleyeceğini merak ediyor. Şimdilik Gazze'ye yerleşen topluluğun İsrailli ve Filistinlilerle "kaynaştırılmaması" gerektiğini belirten Amerika Dışişleri Bakanlığı, Amişlere yer bulabilmek için seferber oldu. Yaşanan çatışmada ölen Amişler için üzgünlüğünü dile getiren Amerikan Başkanı George Bush ise, "Onlar bizim vatandaşımız. Vatandaşlarımıza yapılan bu zulüm karşılıksız kalmayacak. Filistin topraklarına demokrasiyi getireceğiz" dedi. Amiş Basın Sözcüsü Helen Reimensnyder Martin "Biz nerede olursa yaşarız. Yeter ki teknoloji olmasın" dese de, "sıcak topraklarda" bu dost canlısı halkın nereye yerleştirileceği merak ediliyor.

Hiç yorum yok: