6 Eylül 2008 Cumartesi

Bilim, İnsanı Keşfediyor

İskoçlar, müzik zevki ile "karakter" arasındaki sıkı bağları ortaya çıkarırken, İsveçliler ise meseleye bambaşka bir pencereden bakıyor.

İskoçya’da yapılan araştırmaya göre, insanların müzik beğenileriyle kişilikleri arasında sıkı bağlar var. Örneğin klasik müzik ve caz sevenler yaratıcı, pop dinleyicileri sıkı çalışan ve önyargıların aksine heavy metal dinleyicileri kibar, yaratıcı ve kendileriyle barışık kimseler. Araştırmaya göre, klasik müzik ve caz severler öz saygıya sahip yaratıcı kişiler, ama klasik severler daha dışa dönükken, caz severler daha utangaç ve pembe yanaklı.

Indie Sevenler "Saygısız"
Country ve batı müziği sevenlerin sıkı çalışan ve utangaç, rap severlerin girişken ve sempatikken, indie müzik sevenlerin kendilerine pek saygısı olmadığı ve çok da kibar olmadıkları, hatta oldukça kaba oldukları belirtildi. Soul müziğini sevenler ise neredeyse bütün iyi özellikleri kendilerinde toplamışlar. Bunlar yaratıcı, girişken, kibar, kendileriyle barışık ve yüksek öz saygısı olan şirin mi şirin kimseler.
Araştırma kriterlerinde fantazi, arabesk veya Anadolu rock bulunmazken, "Sezen Aksu" başlıklı ayrı bir kategorinin varlığı dikkat çekti. Araştırmada Sezen Aksu dinleyenler için, "oldukça içli; duyguların, kanırtan aşkların insanı" cümleleri yer aldı.


İsveç'ten "Kaka" Hamle
Bu araştırmadan ilham alan İsveçli bilim adamları ise bilim dünyasında bir ile imza attı. Stockholm'deki Osjveja Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, kaka biçiminden karakter analizi yapıldı. 400 kişilik bir kontrol grubuyla gerçekleşen araştırmada, "top top" biçimdeki kakalara sahip insanların daha uysal ve sevgi dolu olurken, "kakaları tam sucuk biçiminde olan" vatandaşların ise daha asi, agresif ancak çalışkan oldukları belirtildi. Sözkonusu araştırmanın orta düzeyli bir akademik dergide yayımlanıp ses getirmesinin ardından isyan eden kimi sosyal psikologlar ise araştırmayı yapan bilim insanlarına "osuruk sesinden karakter tahlili yapma" önerisi getirdi. Öneri, yarın öbür gün yazılı olarak da Osjveja Üniversitesi'ne sunulacak. OHA

Hiç yorum yok: